Szabályok

1. RÉSZVÉTEL

A Náboj Fizika egy középiskolai csapatverseny. Minden csapat négy vagy öt tagból áll. Minden egyes csapat tagjai egyazon intézmény tanulói. Két kategória van: Junior és Senior. A Junior kategória indulói legfeljebb tizedikes (ötéves gimnázium esetében legfeljebb tizenegyedikes) tanulók lehetnek. A Senior kategóriában a középiskola bármely évfolyamáról lehet indulni.

2. JELENTKEZÉS

Jelentkezni a jelentkezési időszak végéig lehet, illetve amíg van szabad hely. A határidőkről, a jelentkezett csapatok számáról és a helyszín befogadóképességéről minden szükséges információ megtalálható a honlapon. Fennáll a lehetősége, hogy nagyobb befogadóképességű helyszínre költözik a verseny és így több csapatot tud majd befogadni, ezért érdemes várólistára is regisztrálni akkor is, ha már hivatalosan nincs szabad hely. A végleges helyszín és ezzel együtt a versenyző csapatok végleges létszáma október végén fog kiderülni. Minden iskola maximálisan két csapattal képviselheti magát kategóriánként. A verseny szervezői fenntartják a jogot, hogy engedélyezzék további csapat részvételét (kategóriánként) a regisztráció lezárása után fennmaradó helyekre.

3. A VERSENY HELYSZÍNE ÉS KEZDETE

Versenyezni idén bárhonnan lehetséges, az egyetlen feltétel a stabil és folyamatos internetkapcsolat a helyszínen. A csapattagoknak nem kötelező egy helyen tartózkodniuk, azonban a csapattagok közötti hatékony együttműködés érdekében javasolt a közös helyszín amennyiben ez megoldható. Minden csapat kap belépési azonosítót a verseny online rendszerébe még a kezdés előtt. A verseny feladatait itt fogják tudni elérni és a megoldásokat is ide kell majd feltölteniük.

4. A FELADATOK MEGOLDÁSA

A versenyzők a számukra éppen elérhető nyolc feladat bármelyikét megoldhatják. Az eredmény általában egyetlen szám. Az eredményeket az online rendszerben kell megadni, ezt a rendszer automatikusan kiértékeli. Ha a megoldás helyes a csapat számára egy újabb feladat válik elérhetővé és letölthetővé (feltéve, hogy még nem jutottak e az utolsó feladatig). Javasoljuk, hogy az egyes feladatokhoz tartozó megoldások pontos formai követelményeit nagyon alaposan olvassák el a versenyzők. Az eredményeket a számítógép ellenőrzi, ezért ha a végeredmény rossz formátumban van megadva, a rendszer nem fogja elfogadni hiába jó az megoldás. Minden jó válasz 1 pontot ér. Minden csapatnak tetszőleges számú próbálkozása van a megoldás benyújtására, azonban minden sikertelen próbálkozás után a probléma egy bizonyos időre zárolásra kerül az adott csapat számára, amely idő alatt a csapat nem nyújthat be más megoldást a problémára (lásd a szabályok 5. pontját).

5. A RENDSZER BLOKKOLÁSA

Annak érdekében, hogy a csapatok ne találgatással próbálják megválaszolni a kérdéseket, minden sikertelen próbálkozás után az adott feladat megoldásának beküldésére zárolást rendel el a rendszer. A feladatot N percre zároljuk, ahol N a feladat sikertelen próbálkozásainak száma, azaz az első sikertelen próbálkozás után 1 percre, a második sikertelen próbálkozás után 2 percre stb. zároljuk a feladatot. Egy perccel a verseny vége előtt a problémákra kirótt összes aktív blokkolás megszűnik, így a csapatoknak még egy utolsó kísérletük van a megoldás benyújtására. Ha ez a válasz rossz, a feladatot az "N perc" szabály szerint újra blokkolják, tehát a verseny végéig.

6. A VERSENY VÉGE

A verseny pontosan 2 óráig tart. Az idő lejárta után a rendszer végleg blokkolja a csapatokat, és nem lehet további feladat megoldásokat feltölteni. Bármilyen probléma esetén a csapatoknak lehetőségük lesz a verseny után közvetlenül ezt jelezni a szervezők felé.

7. A VERSENY GYŐZTESE

Minden kategóriában az a csapat diadalmaskodik, amelyik a verseny ideje alatt a legtöbb feladatot oldotta meg helyesen. Amennyiben több ilyen csapat is van, az a csapat nyer, amelyiknek az utolsó megoldott feladatának sorszáma a legnagyobb. Ha több ilyen is van, akkor a második legnagyobb sorszám határozza meg a győztest, és így tovább. Ha a legtöbb feladatot megoldó csapatok ugyanazokat a feladatokat oldották meg, az nyer, aki az utolsó megoldott feladatát a leghamarabb adta le. Ha még így is holtverseny lenne, az utolsó előtti feladat ideje dönt, stb. A többi helyezés is ugyanezen metódus alkalmazásával kerül megállapításra. Ez az alapelve az országos és a nemzetközi eredmény meghatározására egyaránt.

8. HASZNÁLHATÓ SEGÉDESZKÖZÖK

Átlagos író és rajzeszközök valamint számológép használata megengedett. Tetszőleges nyomtatott könyv, szakirodalom szintén használható, kivéve a Náboj Fizikaverseny korábbi éveinek feladat megoldásai. Az online rendszerben elérhető és letölthető lesz egy hasznos fizikai állandókat tartalmazó táblázat. A számológépen kívül bármilyen elektronikai eszköz kizárólag a Náboj online rendszerének elérésére valamint a csapattagok közötti kommunikációra használható, amennyiben nem tartózkodnak egy helyen. Minden más elektronikus segédeszköz, internetes kereső használata tilos. Nem megengedett az 5 csapattagon kívül bármilyen külső személy segítségének igénybevétele, együttműködés csak az adott csapat tagjai között lehetséges.

9. KÖTELEZETTSÉGEK

A szabályzat betartása függetlenül a verseny helyszínétől minden résztvevő számára kötelező. A jelentkezett csapatok a regisztráció során elismerik, hogy elolvasták, megértették és elfogadták a verseny szabályait, és a verseny során betartják azokat. A szabályzat megszegése az érintett csapat versenyből való kizárását vonhatja maga után.

Eredmények


Nemzetközi:Magyarország: